Plötsligt händer det

Att tvinga sig till kreativitet fungerar inte. Åtminstone inte i mitt liv. Att krysta fram något. Bilderna ligger där å skvalpar inne i huvudet och har svårt att ta sig ut. Jag har alltid undrat varför. Att då ha den lyxen att ha en egen verkstad där jag bara kan lämna allt för att fortsätta en annan dag, jag är så tacksam för det.  

Idag fick jag iallafall någon timma där det flöt på riktigt bra. Jobbar, och funderar lite inför min separatutställning i dec på Galleri Hörnet, Mjölby. Har lite idéer som jag nu kan jobba vidare på. 

Och kanske släpper det nu, för nu är det ju semester! ( eller "ledighet utan inkomst"  som jag hellre kallar det) 

Nåväl, lekt med monoprint, fotat, gjort om , gjort nytt, mixat. Mmm kanske blir det nått kul i slutänden.

IMG_1754.JPG

Helt apropå

En go vän från min tonårstid, tittade förbi igår och ville köpa något jag hade gjort. Med hem tog hon min Kråka som länge varit min egen favorit. Det var dags att den fick flytta och jag vet att den nu får ett fint hem.

Ibland är det det som behövs för att få inspirationen åter :-)

Kråka, monotypi, collografi  

IMG_1622.JPG

Fina Fikabrickan

Nu finns även min fina fikabricka för försäljning hos Motala Motormuseum i hamnen i Motala. 

IMG_0861.JPG

Brickan är i björkfaner och tillverkad för hand av Formpress på Öland. Motivet är helt mitt eget. #samesamebutdifferent #sweden #häst #dalahäst #artbyhellenptoivola

Årets första utställning

Nu bär det av med Örebro Läns Grafikgrupp till Surahammar för årets första utställning. Tyvärr har jag ingen möjlighet att hänga på till vernissagen, men då utställningen pågår till 9:e april så förutsätter jag att jag hinner med. Fortsättning följer....

IMG_9314.JPG

Återvinning

Bara för att komma igång, länge sedan jag själv målade; rotade fram gamla fulmålningar, på med bästa musiken ( Pink Floyd-Wish you were here) sen utan krav på att det ska bli nått  ; bara måla.

Julgranskulan? Ah, kanske kom den med som en påminnelse över att ett å annat julpynt glömts kvar, i år igen.... 😬

IMG_9232.JPG

Paus i bloggandet/nytt år

Plötsligt så är det nytt år, plötsligt så är det ännu en månad in på nya året! Herregud, går livet fortare och fortare?  

Det har varit hyggligt lugnt under jul. Ägnat tid åt att göra öletikett till "vår" öl. Motala Brygghus gjorde en medlemsbryggning med vår humle här ifrån Rospiggetorpet. Resultat: en ljus öl med mycket smak och med en touch av saffran. Kul och udda, för en ölnörd som mig :-) 

Årets utställningar är i hyggligt planerade. Först ut är en samlingsutställning med ÖLG ända uppe i Surahammar. Sedan rullar konstrundorna på före och efter sommaren, och december avslutas med en separatutställning på Galleri Hörnet, Mjölby Stadsbibliotek . Har så många idéer, dom ska "barra" från huvudet ut till handen....  

Öletikett, verkligen limited edition 🤗 

Öletikett, verkligen limited edition 🤗 

Årets konstrundor är över

Då var även Vadstena Konstrunda 2016 över. Jag delade MVT:s lokal med min kollega Anna Falk och under dessa dagar hade vi över tusen besökare, stundtals så många att vi knappt hann med för att säga hej å välkommen, men tack å lov fler stunder för härliga samtal om grafik, Fibonaccis talföljd och hästar i synnerhet. Tack till alla som kom förbi, det värmer i hjärtat att nån avsätter av sin tid för att besöka mig och titta på vad jag gör när jag gör det jag trivs med mest.  💚

 

image.jpg

Same,same but different

Denna vecka är galet intensiv, tre "happenings" på samma vecka. Två av dom kan jag tacka min nyfunna vän Agneta Östlund för. Vi hittade varandra på Twitter för några år sedan och rätt va det var så damp det ner ett PM från henne " Det går ju inte att få tag i dig, vad har du för nr? Jag vill veta vad du vill med din konst. Kan vi höras?"

Så började vår bekantskap på riktigt. Ett möte med en grundlig intervju om " vad jag nu ville med min konst", lösning av diverse världsproblem, mycket skratt och fika, resulterade i att jag nu är en av de kvinnliga grafiker som är med i Agnetas ( och hennes kompis Susann Idervall) bok "Kvinnliga grafiker i Östergötland". En jättefin bok som beskriver inte bara olika grafiska tekniker utan visar även upp oss grafiker med några olika verk. 

1 sept släpps boken på ett releaseparty i Linköping där också alla ställer ut varsin bild. Utställningen flyttar till Kisa  3-4 sept   under Östgöta dagarna. 

Till helgen så är det också vernissage av Höstsalongen i Askersund. NVBOF har sin årliga medlemsutställning , i år med tema KONTRAST

Samtidigt så är det även invigning av samlingsutställningen till Vadstena Konstrunda som går av stapeln nästa helg!   

Jag är otroligt tacksam för att få bara vara med om detta. Det är lite lönen för alla timmar med bilder i huvudet som ska ut i fingrarna, timmar vid tryckpressen, för alla bilder som INTE blev som jag tänkte och som hamnade i papperskorgen, för alla timmar/dagar som jag fått jobba med annat för att ha råd att köpa papper, färg och annat och för att min dröm nu , äntligen , efter 35 års väntan, verkar vara här. Vägen hit gick inte som jag hade trott, den tog en liten omväg 😊

 

 

 

"Same,same but different" grafik, torrnål

"Same,same but different" grafik, torrnål

Fibonacci tal

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more
"Walk"  monterad på trä.

"Walk"  monterad på trä.

Hörde just att en pall vunnit designpris på årets Formexmässa, och att den var designad med Fibonaccitalen i åtanke.  

Då känns det rätt kul att själv varit rätt i tanken med min egen utställning. Hela min utställning "Horse & movement"byggdes också med Fibonaccis talserie " i bakhuvudet" . En talserie som ofta förekommer i naturen. 

Själv jobbade jag med tryckplåtar i storlek 5,8,13,21,34 storlek och därtill en montering av bilden på nästkommande (tal)storlek. Missade du utställningen i Medevi, har du möjlighet att se delar av den på Vadstena konstrunda andra helgen i september. 

 

vill du veta mer om fibonacci kolla t ex här: 

www.fibonacci.se

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Välhängt

blev det när min allt-i-allo och livskamrat hjälpte mig att hänga min utställning. Tur jag har honom ☺️ 

Nu är allt hängt, i morgon börjar det . 

image.jpg

Den kreativa processen

Några dagar kvar till min första separatutställning .  Nu är det nästan " bara" montering kvar. Ska bli kul att se om min utställning blir som jag tänkt. Om rörelsen i rummet fungerar. Återkommer med bilder sen. Först en liten teaser; Torrnål  "WHO are you looking at?" #horse #grapic #artbyhellenptoivola

"Horse & movement " 

"Horse & movement " 

Öl-etiketter, medlemsbryggning och microbryggerier

Är du, som jag, medlem i nån bryggeriförening, och tycker att det vore kul med egen etikett? Tveka inte att höra av dig för ett kostnadsförslag på hellenptoivola@gmail.com. Kanske har du nån särskild händelse du vill uppmärksamma, som här en "Lie-öl", eller kanske du bara vill ha en "egen". 

#öletikett #beer #motalabrygghus  

#öletikett #beer #motalabrygghus  

Från hojåkare till hovfrisör

Utställningen fortsätter, och vänner från olika tidsepoker i livet, tittar förbi.Plötsligt undrar man vart livet tog vägen och hur kunde det gå så fort. Kul att se hur alla utvecklats på sitt håll. Det är  han som kammar drottningfrisyrer i "stora huset" till hon som hämtade examensstudent på HD med aphängarstyre, och mitt i allt en släkting med nästa generation Pégrenare i vagn. Jag är så glad att dom tog svängen förbi, och för samtalet. 

PS) Den lilla skylten kommer ifrån "Det lille skyltmakeriet" i Gamla Stan Stockholm

image.jpg

Vaktar galleri

Några dagar har gått. Vernissage avklarad med mycket folk. Några var dock mest intresserade av vinboxen och serverade gladeligen sig själva 😄 Ändå övervägande trevligt och seriöst intresserade människor. Och roligaste kommentaren igår var två andra gallerister som hävdade att dom aldrig sett en så snygg hängning tidigare på det här galleriet, som våran ! Vi var också välkomna att höra av oss för att ställa ut hos dom, där dom handplockade intressanta utställare. Känns kul!  

OJ vad tiden går fort!

Nu till helgen sparkar Norra Vätterns Konstrunda igång och jag undrar vart tiden tog vägen...

Visst mycket pluggande har det varit. Har avverkat kurser i Kommunikation,Journalistik,reklam och information . Kämpar, ja verkligen kämpar, med min första kurs på universitetsnivå.Visuellt berättande.En kurs som jag kommer ha jättemycket nytta av bara all kunskap får hinna landa. Startade kursen Medieproduktion också nu i måndags( och Filosofi) . När jag ser allt så ser det ju mycket ut eftersom jag samtidigt ska försöka jobba och vara kreativ och.... "När hinner du dammsuga?", sa en av mina klippkunder.... Vi öppnar korsdrag tänkte jag :-) Måste man ens svara på sånt?

Kommande framtid ser iallafall oerhört spännande ut!

Snart Lucia

Inte många dagar kvar innan årets mörkaste dag infinner sig. I år den 22 december. Jag har bestämt att ha öppet ute i grafikverkstan´varje söndag fram till jul. Passa på att trycka lite bilder när jag ändå är där. Inget avancerat, i o med att man samtidigt ska prata med folk. Svårt att göra två saker samtidigt.....:-)